Ma megint praktikusak leszünk: terítéken a karácsonyi menü.
Egyre közeledünk, érdemes megtervezni lassan, melyik napon hol, hányan és mit fognak enni. Csak hogy legyen idő a beszerzésre, előkészítésre.
A ünnepekkor főzött ételeknek általában szimbolikus jelentése van, és sokáig tartják is magukat a hagyományban még akkor is, mikor ez a tartalom már elveszett.
Hagyományok mögött
Felénk például a legtöbben halászlevet esznek Szenteste, ugyanis 24-e, Ádám-Éva napja a katolikus kalendáriumban böjti nap volt, a hal pedig régen böjti étel volt. Nem azért, mert a hal húsa nem hús, hanem azért, mert olcsó étel volt. (Ehhez képest ma a hal drága, és sok mindent csinálunk 24-én, de nem igazán nevezném böjtnek azt a traktát.)
A mákos süteményekben lévő sok apró szem egyrészt gazdagságot, másrészt szerelmet ígért az elfogyasztóinak. Az almát annyi felé vágták, ahányan az asztalnál ültek, ezzel azt kívánva, jövőre is legyenek mind újra együtt. A dió a várható egészséget vagy halált jósolta annak, aki Karácsonykor jó, vagy rossz diót tör fel magának.
A mézeskalács pedig azért volt a nagy ünnepek elmaradhatatlan kelléke (a méhviasz-gyertyával együtt), mert a méheket szűzi életet élő állatoknak gondolták, és így minden termékük szintén szentté vált a nép szemében. És mivel a tél a disznóvágások ideje is, nem maradt el ezekben a napokban a töltött káposzta, hurka, kolbász és egyéb disznótoros finomság sem.
Valami új
De nem csak a paraszti hagyományoknak van jelentősége, hanem a családiaknak, moderneknek is. A férjem családjában például a Szenteste hagyományos desszertje a máglyarakás. Van, ahol tortát tesznek az asztalra, elvére mégiscsak születésnap van. És az angolszász kultúra, főleg amerikai vonalának terjedésével egyre népszerűbb a gesztenyével töltött pulyka, ami sokak szemében szentségtörés, viszont nagyon finom.
Nem akarok rábeszélni senkit semmilyen konkrét menüre, ne aggódj! Inkább csak arra kérlek, gondold végig, mit és miért tesztek ilyenkor az asztalra! Van-e valamilyen szimbolikus jelentése? Érdemes a hagyományt követni, ha tisztában vagyunk a tartalmával (a régiek ugyanis céllal csinálták pont úgy, ahogy). De kérdés, hogy van-e értelme ragaszkodni kiürült szokáshoz? Ha nincs tartalma, kereshetsz neki újat, vagy újra felfedezheted a régit. És ha találsz más szimbólumot, ami hűebben fejezi ki számodra a lényeget, teremthetsz új hagyományt.
Egy kis plusz
Persze most is igaz, hogy a többiekkel együtt érdemes változtatni, vagy ha nagy az ellenállás, nem a főnapon bevezetni az újdonságot, hanem mondjuk Karácsony másnapján. És nyugodtan mondd el minden általad megvendégelt embernek, számodra mit is szimbolizál az adott étel, ital, finomság. Elvégre nem csak azért jövünk össze, hogy degeszre együk magunkat.
Te mit főzöl?
Meséld el az Asszonyszövet zárt facebook-csoportjában!
