Ma olyasmiről próbálok írni, amit nem ismerek belülről. De látok kívülről. A férfiak közötti kapcsolatról, ami állítólag teljesen más mint a nőknél, nem is annyira fontos, mert ők inkább a dolgokra, tevékenységekre koncentrálnak. Saját állításuk szerint is rosszak benne. De én nem így látom.

Attól, hogy máshova teszik a hangsúlyt, attól még nekik is fontos a valódi kapcsolódás. Mert nem a nő a társas lény, hanem az ember. Az istenképűség is a kapcsolatról szól, a Szentháromság felfoghatatlan fogalma erről szól: Isten eleve kapcsolódik. Az ember eleve kapcsolódik.

Persze van az a fajta leegyszerűsített modell a hierarchiáról és az alfaságra való törekvésről, ami nem tévedés, csak túlzottan leegyszerűsített gondolat. Ott, ahol férfiak közötti barátságról, valódi közösségről lehet beszélni, ott én kívülről sokkal cizelláltabbnak látom a rendszerüket egy piramisnál. Persze a katonaságnál, börtönben, munkahelyen, gettóban, bűnbandában, ahol a látszólagos státusz a legfontosabb, vagy nagyobb létszámú csoportban tényleg el tudom képzelni. De ahol a teljes személy részt vesz a kapcsolatban, ott más van.

Nem véletlen, hogy az ikonikus férfibarátságok, az erős hűség szálai gyerekkorban vagy kamaszkorban alakulnak ki a legkönnyebben. Később sokkal több idő körbejárni egymást, megszagolni, lepisilni, feltérképezni, megjelölni. Mert nehezebb úgy játszani a harcot, hogy tényleg erő van a karjukban, amit meg kell mutatni, de közben senkit nem összetörni. Talán ezért is preferálják a férfiak a munkát, a tevékenységet, mert közben jól megismerhetik, milyen a másik. Végső soron az teszi őket is boldoggá, ha van kivel játszani ezt a játékot. (A linkelt kutatás nagyon érdekes, annyira általánosan emberi, hogy sokáig fel sem tűnik, hogy jó ideig csak  férfiakat vizsgáltak benne.)

Az összeszokott, erős férfiközösséget én inkább olyannak látom, mint amilyennek a régi magyar hármas-fejedelemséget szokták leírni. Vannak témák, szakerületek, felelősségi körök, és pontosan tudják, ki miben van otthon, mi a reszortja. És abban az ő szava a legerősebb. Persze alakulhat úgy, hogy valakinél több ilyen szál van, ezért előtérbe kerül. Vagy hogy aki az operatív szervező, hangosan megszólaló, az vezetőnek számít kívülről és belülről nézve is. De ahol erősek a kötelékek, ott az alfaság kiosztódik, és nem harc megy érte. Mert ismerik egymást a férfikör tagjai, és pontosan tudják, hogy mindenkinek kell, hogy legyen szerepe. Hogy mindenki önmagáért fontos, nem pedig azért, mert a piramis alján is lenni kell valakinek, hogy legitim legyen a csúcson lévő hatalma. Jó, nem lehetnek túl sokan, száz fickó egy kupacon az tényleg hierarchia, ott már nehéz megtalálni, ki miben alfa.

Látok így működő férfiakat magam körül, és nagyon biztonságos a jelenlétük. Ahogy megtapasztalom, hogy eszükben sincs letaposni egymást, sőt, szeretnek és akarnak együtt dolgozni a maguk világának jobbításáért, úgy én is biztonságban érzem magam. Keretet adnak.

Sokszor kívánom, bár minden vezető így kerülne a helyére, bár minden alfaszerep leosztódna a kompetenciák alapján! Akkor sokkal erősebb lenne a felelősség érzete a hataloménál. Az értéknövelésre való lehetőség a státusznövelésnél. De tudom, hogy hiába kívánom, mert ehhez emberi kapcsolat kell. Minden porcikával. Nem csak egy aspektusban, szerepben, helyzetben. Ez csak közösségben lehetséges, csoportban, team-ben nem. Ez csak ott születik meg, ahol a tagok jelenlétének oka maga a kapcsolat, az élet, és nem csak egy konkrét közös projektcél.

Magának a közösségnek is szüksége van erre a férfihálóra. Ha jövőt akarunk magunknak, hagynunk kell a férfiakat úgy kapcsolódni, ahogy az nekik természetes, és nem kikiáltani magunkat, nőket kapcsolat-szakértőnek. Mert ha mi akarjuk meghatározni, ők hogyan legyenek egymással, az erőszak akkor is, ha kifinomult és jót akar. Ráadásul úgy nem is fog menni nekik.

Kedves férfiak! Bocsássátok meg, ha tévedek! Kívülről én ilyennek látlak titeket. De javítsatok bátran, miben tévedek?

Ezek a gondolatok az Emberháló c. poszt “zölddel jelölt” kapcsolatait próbálták meg leírni.

ferfikapcsolat

 

Pin It on Pinterest