Jön Halottak napja és Mindenszentek. Van, hogy nehéz szavakat találni a halál előtt állva, megfogalmazni azt, amit érzünk. Egy film jó eszköz lehet ilyenkor. Összeválogattam nektek a kedvenceimet. (A trailerek most sem mind szinkronizáltak, de a filmek igen.)

1. Váratlan szépség – Collateral Beauty (2016)

Henry sokat emlegetett három alapfogalma: szeretet, idő és halál. Aztán meghal a kislánya, ő pedig évekre a gyászban reked, és leveleket ír a három fogalomnak. Kollégái és barátai szeretnék végre kimozdítani ebből a megrekedt állapotból, mielőtt tönkre megy a közös cégük is. Három színészt kérnek fel, hogy jelenítsék meg Henry számára a szeretet, az időt és a halált. Valójában persze nekik is szükségük van rá.

Zseniális a film címe, tényleg váratlanul ért benne sok szépség. A sztárparádé gyakran gyanús, bár Will Smith vagy Kate Winslet neve az utóbbi években nekem már garancia az értékre. Helen Mirren pedig tündöklő brilliáns.

2. Az ember, akit Ovénak hívnak – En man som heter Ove (2015)

Ove felesége meghal, és az amúgy is szögletes férfi végképp kiállhatatlan, kötekedő öregember lesz. Többféleképpen megpróbálkozik az öngyilkossággal, hogy a felesége után mehessen, de kísérletei teljesen blőd módon rendre meghiúsulnak. A szomszédba költözik a fiatal, perzsa nő, aki csak azért is összebarátkozik vele. Közben Ove és felesége, Sonja történetét is megismerhetjük a flashback-jelenetekben.

Nagyon erős film, engem egészen letaglózott.

3. Vándorút – The Way (2010)

Daniel nekiindul az El Camino-nak, hogy megtalálja önmagát; aztán az első éjjel meghal egy viharban a hegyen. Apja, Tom, aki azt se értette, mit is akar ezzel, úgy dönt, lejárja helyette, hogy valami értelmet adjon a fia furcsa halálának, és hogy szétszórja a hamvait az út mentén. Furcsa társasága akad közben, csupa bonyolult élet.

Igazi, belül elcsöndesedő, útra hívó road movie a halál árnyékában.

4. Pi élete – Life Of Pi (2012)

Hogyan küzd meg egy kamaszfiú a halállal és az élettel, ha az új kezdet helyett az egész családja (meg a teljes állatsereglet) odaveszik egy viharban az óceánon? Hogyan transzformálja egy Isten-, és valláskereső fiatal a halált, a gyilkosságot, és a saját erejét, életösztönét?

5. Ha eljön Joe Black – Meet Joe Black (1998)

Igazi klasszikus, talán már mindenki látta, de nem hagyhatom ki az összeállításból. Hogyan alkudozzunk a megtestesült halállal, ha az meg akarja ízlelni az életet? Pláne, ha ebben a mintha-életben megérinti a szerelem, és mégis inkább a lányt vinne magával. Néha jó újranézni, Sir Anthony Hopkins hozza a formáját, Brad Pitt melírgyanús frizurája pedig sokkoló módon idézi fel a ’90-es éveket. De legalább jól áll neki az öltöny.

6. Nagy hal – Big Fish (2003)

A halál előtt ott az egész élet, egyben. William apja haldoklik, és ő nem tudja az utolsó napokban sem, hova tegye magában az öreg Edward narratíváját, hihetetlen történeteit annak életéről. Mi valóság, és mi csak mese? Végül Williamnak kell eldöntenie, hogy tekint az apja halálára: marad a tényeknél, vagy úgy meséli, ahogy élt? Szép és igaz mese ez.

7. Az életem nélkülem  – My Life Without Me (2003)

Mit tesz egy fiatal nő, ha megtudja, hogy hamarosan meghal? Titokban tartja mindenki előtt. Új feleséget és anyát keres a férjének és a lányainak. Lefekszik valaki mással is, csak hogy tudja, milyen az. Nagyon érdekes gondolat-játék, ami talán mindannyiunk fejében felötlött már.

Bónusz, hogyha megnéznéd Hulkot (Mark Ruffalo) fiatalon, vagy Sarah Stanley-t (Sarah Polley) felnőttként, ez lesz a te filmed.

És te mit tennél, ha tudnád: heteken belül meghalsz?

halál előtt

 

 

Pin It on Pinterest