Nemrég ismét baba érkezett a családba (innen is: Szia, kicsi Zsófi!), és a szülésben lévő, közeli asszonyokért való izgulás nálam teljes figyelmet igénylő tevékenység. Képtelen vagyok bármi másra értelmesen koncentrálni, annyira leköt a kívánság, hogy minden rendben legyen, de ne csak egészségügyi, hanem élmény-szempontból is. Hogy jó szülés legyen. És persze felidéződnek a saját szüléseim, emlékeim, és amint megjön a hír, hogy minden oké, elmúlik az izgalom, de marad a téma: a szép és jó szülés. Na, ilyenkor szoktam szülésvideókat nézni. Ha hozzám hasonlóan szereted a műfajt, akkor nem fogsz csodálkozni a válogatáson. De ha még sose láttál ilyet, akkor se aggódj, a lista elején a finomabbak vannak. Amint úgy érzed, hogy sok, nyugodtan tedd félre! (És persze az is teljesen oké, ha téged semmilyen szinten nem köt le, nem érdekel, nem vagy rá kíváncsi.)

Születésházban

Kezdetnek egy inkább fotós, mint videós, de születésközpontban és mindenféle vajúdási pozícióban. Szép, ahogy fonogatják az édesanya haját, olyan kedves! Bár nem derül ki, de első szülésnek tippelem a kis extrán tojásfejűre küzdő kisfiút. Külön szeretem benne az édesapát, olyan nagy átéléssel van jelen. (Bár a többi videóban szereplő apuka is. Jó látni az ilyenkor elsimuló, támogatóan erős férfiakat.)

Szauna melegében

szép szülés

Érdekes egyfelől a helyszín miatt, másfelől, mert az édesanya maga is bába. De leginkább az egyik kedvenc idézetemet hozza a felvétel a gyönyörű, őszi-kerti képekkel:

 Ér kiabálni!

Igen, nem muszáj csöndben maradni, van, hogy segít a hangerő. (A felvételen egyébként szerintem nem is zavaró, a háttérzene jól tompít.) Egyébként meg olyan jól látszik belőle, hogy mekkora munka a szülés. És ami külön kedvenc, az a végén megérkező pici-nagytestvér finomsága. A család egysége az, ami sokszor hiányzik szülés után. Nekem legalábbis.

 A szülés ideje

Az egyik legjobb szülésfilm, ami érzékelteti, mennyi idő is ez. Mert nem úgy van ám, mint a filmekben, hogy magzatvíz pukk, és már üvöltünk. (Jó, előfordul, de ritka.) Az édesanya a legszebb archaikus Istenanya-szobrokat idézi. Itt telibe látszik a kibújás, aki nem szeretné nézni, 5.40-nél ne figyeljen 12 másodpercig! Egyébként olyan kis békésen érkezik a fiúcska. Ez az egyik személyes kedvencem.

Tudsz még hasonlóan szép felvételt?

 

Pin It on Pinterest