A ciklus változásával igazi hormon-hullámvasúton érezhetjük magunkat. Egyáltalán nem állandó a kedélyünk, a teljesítményünk, a hangulatunk, testi-lelki termékenységünk. Nem is lenne ez gond, ha olyan világban élnénk, ami teret hagy a változásaink lekövetéséhez.

Elvonulás a vérzés napjain

Régen a nők vérzésük idején teljesen elvonultak a világtól. Pihentek, befelé fordultak, a közösség pedig gondoskodott róluk. Bizonyos kultúrákban egészen áldott időszaknak tartották a holdnapokat, és egyenesen tanácsért, látomásért, igaz-álomért zarándokoltak a holdkunyhóban lévő nőkhöz. Az észak-amerikai indián asszonyok állítólag ilyen állapotban jövendölték meg a fehér ember érkezését is.

Teljes elvonulásra a mi kultúránkban nem igazán van lehetőség. Nem csoda, hogy az alacsonyabbra kerülő ingerküszöbünk, ami a más perspektívát adhatná a meditatív állapothoz, a feszített tempóban gyorsan telítődik, és közmondásosan hisztissé válunk. Ha nem is szállhatunk ki teljesen, attól még adhatunk magunknak ilyenkor pár könnyebb napot, amikor nem zsúfoljuk tele a naptárunkat teendővel, adunk időt a befelé fordulásra, hogy a testünk, méhünk mellett a lelkünk is megújulhasson. Jó, ha ezt a velünk élők is meg tudják adni nekünk.

Jelet hagyok

Ahhoz, hogy szeretteink is tiszteletben tartsák ezt a másféle testi-lelki állapotot, és mi se feledkezzünk meg róla, érdemes jeleket hagyni: piros ékszert, szalagot viselni, piros gyertyát égetni az asztalon, esetleg egy bizonyos fajta virágot tenni az asztalra. És igen, felszerelhetjük ilyen emlékeztetővel a számítógépet, mobiltelefont is, ha már annyi dolgunk van velük. Szolgálhatnak minket a lassulásra való emlékeztetésben is.

Készítettem nektek kétféle háttérképet is: egyet magunknak, hogy ne felejtsünk el önmagunkba alámerülni. Számítógépes háttérképnek kétféle felbontásban, meg mobilra is. Egyet pedig a velünk élőknek, szintén kétféle felbontásban (széles képernyős vagy keskeny) a közös gépre való háttérnek. Ha a családi gépet nem akarod havonta ide-oda változtatni, ki is nyomtathatod, hogy a hűtőre mágnesezd, üzenőfalra bökd, vagy bárhová, ahol a szeretteid láthatják a kérésed: épp olyan napokat élsz, mikor nyugalomra, befelé fordulásra van szükséged.

A letöltéshez kattints ide: holdidohatterek, és már le is jön mind az öt, zip-be tömörítve. (Ha további segítségre lenne szükséged, vagy valamiért nem működik, csak szólj!)

A ciklus-körhinta nem rossz, nem szenvedés, ha tudjuk, mikor minek van itt az ideje. Akárcsak a fenti videóban. Bár ha teret adunk a mélyre menésünknek, az első 5-7 nap sem kell, hogy ennyire nyomi legyen.

Te hogy kezeled a ciklussal járó változásaid? Hogyan kommunikálod a környezeteddel, mikor mire van szükséged?

holdnapletoltheto

Pin It on Pinterest