Sokat hozzátesz életünkhöz a zene, megfogalmaz olyasmit, amit szavakkal nehezebb. Összesűrít hangulatot, tartalmat, és ezzel pillanatok alatt képes berántani minket egy bizonyos állapotba. Vagy emlékekbe. Akár csak az illatok.

Dalra fel!

Ez fokozottan így van, ha nem csak hallgatod, hanem énekelsz te magad is. Tudtad például, hogy éneklés közben képtelenek vagyunk félni? Legalábbis a neurobiológusok szerint, a felszabadult agy ugyanis valamiért éneklés közben nem tud félelemérzetet létrehozni. Úgyhogy dalra fel, énekelj akkor is, ha nem vagy egy Pavarotti! A zuhany alatti „Kiskarácsony, nagykarácsony…” is hozzátehet a mai életminőségedhez. 🙂

Karácsonyi zene-kedvencek

Vedd hát ma elő a kedvenc karácsonyi zenéidet, és ajánld nekünk is! Melyik a kedvenced és miért? A saját kedvenceim közül kapásból küldök nektek kettőt.

Kornis Mihály – Cseh Tamás: József

Az első a Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című albumáról való. Az összes nagy kedvenc, ezen nőttem fel, és ezt teszem be az első szeptemberi hűvös napon, mert bizony, nekem akkor kezdődik az Advent. Az egyik legszebb dal közülük a József. Kornis Mihály versét Cseh Tamással együtt énekli a Kaláka. Annyi szeretet és hűség van benne, amennyit csak bele lehet sűríteni egy dalba. A szöveg is elvarázsol, meg ahogy Cseh Tamás énekli, az is. Nem sokat tudok arról, milyen lehetett ez az egész történet József szempontjából, de ez alapján könnyű szeretni őt.

Alexander Rybak: I’ll be home for Christmas

A második egy régi nóta feldolgozása Alexander Rybak-tól. Az eredetit Bing Crosby énekelte 1943-ban. Még mielőtt tudtam volna, mikor is született a dal, akkor is világháborús katonák hazavágyódását hallottam ki belőle. Van valami szép-szomorú ebben a dalban, ami Rybak verziójából is hallatszik. Mert mindig vannak, akik nem lehetnek ott és azokkal, ahol szeretnének. És ünnepen ez még fájdalmasabb. Mégis annyi remény bújik meg benne, hogy talán, valahogy mégis úgy alakul, hogy ott lehet.

És a te zenéd?

Pin It on Pinterest