Van valami az ünnepekben, valami igazán autentikus, archaikus, elemi erő. Amit elkapva, meglovagolva, feltárulhat előttünk az élet transzcendenciája, sőt, az Isten immanenciája is. De ehhez nyitott szív, lélek, ész kell. Ami talán lenne is, csak túlterheljük a rohanással, kapkodással, meg a tökéletes ünnep elérhetetlen gondolatával. Főleg Advent idején.

Tavaly volt

Hogy ezt a rohanást lesöpörjük a magunk asztaláról, tavaly novemberben indult az első e-mailes levélfolyam. Nagyon élveztem előkészíteni, már ősszel előre írni az anyagot, összeállítani a menetrendet, csiszolni a belső ívet. Olyan volt, mint titkos ajándékot készíteni számomra fontos embereknek, bár akkor még nem is tudtam, pontosan kik lesznek azok.

Menet közben csinálni meg egyenesen izgalmas volt, pezsdítő! Nagyon jó kis csapat jött össze, jó volt együtt haladni előre, megosztani az örömöket, várni és vágyakozni, szívben is megérkezni az ünnepre. Menet közben is, utólag is melengető visszajelzéseket és praktikus tanácsokat kaptam, így idén lesz. Új lendülettel, kicsit új formában.

Idén lesz

Mivel az idei Advent jóval rövidebb, mint a tavalyi, ezért nem lesz minden, ami múlt évben volt. Priorizálni kell. 🙂 De a lényeg marad. Mivel a visszajelzőkben többen is írták, kár, hogy nem olyan az email-forma, hogy meg lehessen osztani másokkal, ezért idén technikai változás lesz, hogy a tartalom maga itt lesz a blogon. Követheted akár közvetlenül ide-kattintgatva is, de ha nem szeretnél lemaradni, megtalálod majd minden kora reggel a linkeket az Asszonyszövet virtuális női körében (a zárt facebook csoportban), de megkaphatod akár az email-postafiókodba is.

A folyamposztok többsége jóval rövidebb lesz, mint mondjuk ez. A célom ugyanis nem az volt, hogy jó sok olvasnivalót küldjek. Vannak köztük praktikus ötletek az ünnep levezénylésére, a feladatok tervezésére. Apró, hétköznapi kedvességek, amikkel pár szép percet adhatsz másoknak. Szombatokra, vasárnapokra a kicsit nagyobb lélegzetűek. Olykor gondolatmagvak, amik elkísérhetnek, hogy szárba szökkenve közelebb vigyenek a belső tartalomhoz. Néha pedig csak egy más szemszög, egy új ötlet, ha frissítenél valamit a szokásokon.

Advent lényege – a felkészülés

Mert ez lenne a lényeg, megérkezni egy igazi Karácsonyra, ami nem fogyasztásünnep drága ajándékokkal, hatalmas traktákkal, elfojtott, de végül mégis kirobbanó konfliktusokkal, utólag pedig tömény bűntudattal, hogy valahogy mégsem így kellett volna. Advent ne legyen stressz, ajándékhajhászás, takarítási és főzési láz, mikor teljesen felpörgünk ahelyett, hogy lelassulnánk. Ne robogjunk át fékezés nélkül az ünnepen. A végén ne csak kipurcanni legyen idő, hanem elmélyülni, várakozni, felkészülni, együtt lenni a szeretteinkkel, kedveskedni másoknak, és még a körülményeket, feladatokat is ép ésszel, energiatartalékkal elvégezni – ezért van az Advent-folyam.

Valljuk be, többségünket a rengeteg sütni-, főzni-, takarítani-, dekorálni-való facsar ki. Nem azt mondom, hogy ezek fölösleges dolgok! Természetes, hogy szeretnénk az ünnepet tovább fényesíteni tiszta házzal, terített asztallal. Régen is újrameszelték Adventben a kemencét. De talán olykor kicsit túlzásba esünk, és a tisztára pucolt ablak válik fontosabbá, mint a rajta bekukucskáló maszatos gyerek. Vagy megvan a szándék, de a rohanásban nem jutunk el a megvalósításig, ezért a trehányságunkat végül szeretetlenségnek véljük.  Egyik véglet sem jó.

Mit mondanak, akik már csinálták?

“Még soha nem volt ilyen közel hozzám Isten az adventi időszakban.” – Julcsi

 

“Mindig visszaterelte a gondolataimat, és részben a cselekedeteimet a várakozásra.” – Lívia

 

“Melegséget, vidámságot hozott a mindennapjaimba. És csodálom azt, ahogy a régiből, a megkövesedettből, a kiüresedettből valami újat, működőképeset, élőt csalogatsz elő, és ahogy mindenki mást is erre ösztönzöl.” – Mónika

 

“Megfogalmazni, hogy nekem mitől ünnep az ünnep.” – Bogi

 

“Nem hagytam mindent az utolsó hétre, be volt osztva, kinek milyen ajándékot készítek, ahhoz mit kell vásárolni, miket fogok sütni stb. A lista, amit viszonylag még Advent elején írtam meg, nagyon sokat segített. És – hála az Advent-folyamnak – lélekben sem csak szenteste, a fa alatt érkeztem meg, “estem be” az ünnepbe, hanem a megérkezésem egy hosszú folyamat volt. Külön tetszett, hogy voltak mélyebb, és gyakorlatibb, hosszabb és rövidebb üzenetek is. Nem mindig lett volna időm vagy hangulatom sokat olvasni, jól estek a könnyedebb témák is.” – Juli

Volt férfiszem és férfiszív is, kicsit más perspektívát adva:

“Kitartóan olvastam minden nap, bár nem minden süteményt sütöttem meg amit javasoltál… 🙂 Én benne lennék jövőre is, ha csinálsz ilyet, segített minden nap egy kicsit tudatosan készülni az ünnepekre.” Soma

Készülj velünk!

A meghívás mostantól él, regisztrálni november 30-áig lehet.

Ha email-t kérsz, ide kattintva feliratkozhatsz. (Természetesen senki email címét nem adom tovább.)

Ha inkább a facebook-on követnéd, itt csatlakozhatsz az Asszonyszövet virtuális női köréhez.

 

karácsony felé

 

Köszönöm, ha velem jössz!

Tudsz valakit, akinek hasznos lenne ez a cikk? Válassz platformot és nyomd meg a gombot a megosztáshoz!

Pin It on Pinterest